wtorek, 9 lutego 2016

Najlepsze faworki (tudzież chrusty)

Ten przepis przechwyciłam od babci. Jest banalnie prosty i pozwala wyczarować szybko przepyszne faworki :)

Składniki:
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • olej
  • cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Z mąki uformować koło, wbić żółtko, posypać solą, dodać śmietanę i starannie zagnieść. Ciasto podzielić na 3-4 części. Każdą dobrze rozwałkować, potem wyciąć chrusty - w środku każdego zrobić nacięcie i przełożyć przez nie końcówkę.
Na patelni rozgrzać olej. Chrusty smażyć z obu stron, aż staną się rumiane. Osuszyć, i posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz