Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 250 ml kwaśnej śmietany
- olej
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Z mąki uformować koło, wbić żółtko, posypać solą, dodać śmietanę i starannie zagnieść. Ciasto podzielić na 3-4 części. Każdą dobrze rozwałkować, potem wyciąć chrusty - w środku każdego zrobić nacięcie i przełożyć przez nie końcówkę.
Z mąki uformować koło, wbić żółtko, posypać solą, dodać śmietanę i starannie zagnieść. Ciasto podzielić na 3-4 części. Każdą dobrze rozwałkować, potem wyciąć chrusty - w środku każdego zrobić nacięcie i przełożyć przez nie końcówkę.
Na patelni rozgrzać olej. Chrusty smażyć z obu stron, aż staną się rumiane. Osuszyć, i posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz